Arbetsterapeuten har ordet

Kämpar du med att få ordning och reda i vardagen? Här kommer ett tips från vår eminenta volontär tillika leg. arbetsterapeut Anna Lindskog. Och du, tveka inte på att höra av dig till Anna med frågor eller funderingar. Hon nås på arbetsterapeuten@underbaraadhd.se.

Hur får man vardagen att funka?
I vår vardag har vi många olika rutiner och aktiviteter vi vill och behöver göra, från att vi vaknar på morgonen tills det vi går och lägger oss på kvällen. Vi behöver kunna planera och skapa rutiner i vardagen för att kunna jobba, studera, träffa vänner, träna m.m. En del av oss har en lång startsträcka, har svårt att komma igång och någon har svårt att avsluta det vi påbörjat.

Vardagen börjar i vårt hem när vi stiger upp på morgonen och med alla våra olika morgonrutiner. Är det kaos och oordning i ditt hem? Behöver du springa och leta efter saker och ting på morgonen? Det kan kännas svårt att be om hjälp med vardagssaker, om sådant som andra inte verkar ha några problem med. Det är ganska vanligt att man själv är medveten om att vardagen inte fungerar så bra, men man vet inte vad det beror på.

Dagens tips handlar om hur vi kan organisera och hålla i ordning i vårt hem:

  • Var sak på sin plats – så slipper man sen springa runt och lägga energi på att leta
  • Märk upp vad saker och ting ska vara i t.ex. kökslådor och garderober så blir det enklare att hålla allt på sin plats
  • Strukturera och skapa förvaring för återvinning så blir det enklare att slänga skräp!

Bestäm dig för en del i ditt hem som du skulle vilja strukturera upp, en liten del som är möjlig att fixa under veckan. Som sagt, är det något du funderar över eller vill dela med dig av – mejla arbetsterapeuten@underbaraadhd.se.

Läs mer