EU får fredspriset medan NPF & Isaak ignoreras och samhällen rasar samman

För en halvtimme sen blev det officiellt att EU får Nobels fredspris i år. Jag köper det inte! Det är så långt ifrån ok på många sätt och vis, i ärlighetens namn var det längesen jag kände mig så upprörd och hånad. Hur i hela fridens namn kan man ge EU fredspriset? ”Unionen har i över sextio år bidragit till utvecklingen av fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. EU har bidragit till att Europa har ändrat sig från att vara krigens kontinent till att bli en fredens kontinent” löd det norska uttalandet. Är Norge ens med i EU förresten? Vet de vad dom pratar om norrbaggarna? Hade unionen inneburit att samtliga länder varit välmående, demokratiska och haft jämställda samhällen hade jag kunnat se EU som vinnare av fredspriset. Men i ett av unionens mest välmående land kan vi inte ens få ordning på att alla barn ska ha rätt till lika skolgång oavsett om man har NPF-diagnos eller ej. I många andra länder är det kaos, totalt kaos och långt från fred..

Varför är det fel då och är allt med EU verkligen skit? Nej, allting med EU är inte skit och nej helt fel kanske det inte är. Däremot tycker jag inte att unionen har allt för många succéer att stoltsera med när det kommer till fredsbevarande och demokratiskt arbete, varken då eller nu. Unionen som nu får fredspriset har skapat en union där länder och människor exkluderas snarare än motsatsen. Det är en union i ekonomisk kris där verkliga människor knappt klarar vardagen (inte bara i Grekland utan i en rad andra medlemsländer), där värdens äldsta demokrati snarare är en krigszon än en fredszon. Är det värt ett Nobelpris?

Kort och gott tycker jag att det finns andra som borde fått fredspriset. Till exempel EU-medborgaren Dawit Isaak som med över 4000 dagar är en vandrande symbol för fred och som dagens Nobelpristagare helt tycks ha glömt bort.

 

 

Läs mer