Har du/ din partner ADHD? Här är 3 steg till ett lyckat förhållande

Läste precis en väldigt intressant text kring ADHD i förhållanden och vilka 3 steg par som lever med diagnosen kan följa för att, förhoppningsvis, få ett lyckat förhållande/ äktenskap.

Självklart tycker jag att det här är otroligt intressant och lärorik läsning samtidigt som jag är övertygad om att det även kan/ bör vara en hjälp till många där ute som på något sätt lever med ADHD.

Texten nedan är översatt med hjälp av Google Translate. Ursprunglig text (engelska) hittar ni här.

Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) kan innebära många utmaningar för föräldrar. Barnuppfostran med ADHD kan vara både spännande och ansträngande. Men när en ADHD barn växer upp och kommer in i en relation med en annan person, kan det bli ännu mer beskattning. Vuxen ADHD kan vara ett mysterium för dem med ADHD och de som älskar dem. Ibland vuxna är omedvetna om att de har ADHD och bara inse efter månader eller år av svåra och oförklarliga spänningar i ett äktenskap eller engagerad relation. Oavsett om eller inte ADHD fick diagnosen i barndomen eller vuxen ålder, det finns hopp för äktenskap partner som arbetar med det.

I en nyligen publicerad artikel, säger Stephanie Sarkis, Ph.D., en författare och psykoterapeut, som delat ansvar som ekonomi, sysslor och föräldraskap kan ge ADHD symptom i förgrunden av relationen. Hur kopplar upp symptomen och arbeta genom de uppgifter som har en betydande inverkan på svårighetsgraden av ADHD och den känslomässiga status för varje partner och relationen som helhet. Det första steget är att få en korrekt diagnos. När detta har hänt, kan par arbeta tillsammans för att hantera symtomen, behandling och deras gemensamma ansvar hushåll.

Gina Pera, en författare och expert på vuxna med ADHD, säger att ha struktur och enkelhet är viktigt i en ADHD förhållande. När en av makarna förstår begränsningarna i den andra, kan de välja och vraka de sysslor som är bäst lämpade för varje persons möjligheter. Detta gäller i varje relation, om det finns en underliggande psykologiska tillstånd eller inte. De viktigaste sakerna att komma ihåg när de bor i en ADHD äktenskap är dessa tre element: utbildning, handling och empati. Pera säger att par bör lära sig om ADHD och strategier kopiera andra framgångsrika par använder i sina äktenskap. Vidta åtgärder för att övervinna de hinder och arbeta igenom problemen med respekt och som ett team. Och slutligen, visa förståelse för varandra. Pera tillägger: ”med empati och medkänsla för varandra är oerhört viktigt i dessa relationer.”

Läs mer