Intervju med Georg Herlitz – mannen bakom ”Jag har ADHD”

Underbara adhd fick sig en pratstund med Georg Herlitz som bl.a. är ”viral marknadsförare” på Kollektivet Livet, initiativtagare och producent av filmen ”Jag har ADHD” samt kollo-ledare under sommartid.



Först och främst, hur är allt med dig?
– Allt är bra med mig, jag har häcken full, men av roliga projekt, just nu fokus på www.radioactiveorchestra.com. Sen har jag ett par olika förslag ute som jag tror mycket på. Om nåt av dem blir av så kommer världen få höra. Så bra är dem.

Vad roligt att höra! Men du, hur kommer det sig att du började arbeta med viral marknadsföring & vad är egentligen Kollektivet Livet?
– KL (Kollektivet Livet) är ett företag som bygger på kreativitet, dock i olika uttrycksformer, och kan vara allt från tavlor till videos, till kreativa strategier. På ett sätt kan man säga att vi är tre individer som delar på kontor och lön. Ett annat sätt och se på det är att vi jobbar tillsammans och på vårt sätt angriper problem eller ett uppdrag med helt andra vinklar än en ”Stureplans-byrå”. Vår erfarenhet och inte minst vårt nätverk gör oss annorlunda.

Kollektivet Livet: lite som acne fast inte lika smala byxor.

Du är sedan en tid tillbaka egen företagare men du arbetar ju inte enbart med ”viral spridning”. Berätta mer om de andra projekten som du sysselsätter dig med.
– Till exempel Radioactive Orchestra. Ett tvärvetenskapligt konstprojekt med pedagogiska motiv. Det består av, förutom jag själv, new media-artisten Kristofer Hagbard och musikproducenten Axel Boman. Vi ljudsätter joniserande strålning och hittar strukturer i kärnsfysiken som det går att sätta melodi på. Det har hittils resulterat i 100 000-tals besökare på sidan, 10 000-tals visningar på YouTube och två album (ett som kommer i början av november) som finns på både Spotify och iTunes. Vårt senaste och ett utav våra delmål är ett live-instrument som består av natrium-jod-detektor och tar in data live som vi sedan översätter direkt från Kev till Hertz.

I våras var det premiärvisning av filmen Jag har ADHD som du producerade på uppdrag av Riksförbundet Attention. Varför hoppade du på det uppdraget?
– Jag hoppade inte bara på, jag initierade faktiskt hela projektet! Jag har arbetat med barn och ungdomar i så gott som hela mitt liv och har mött många ungdomar som har en diagnos. Det jag märkte med tiden är att ungdomar som har en diagnos även ofta ofta har ett sämre självförtroende än de förtjänar. Det står i kontrast mot de olika kreatörer (konstnärer, musiker, grafiker, etc) som jag träffar i mitt dagliga arbete. Många har diagnoser (en del på papper en del inte) och den eller symtomen för en diagnos är många gånger nyckeln till deras framgång.

För att göra annorlunda måste man tänka annorlunda, det gör en ”icke-normal” människa. Att det faktum att du inte är ”normal-störd” kan vara en förutsättning för att sticka ut, och det är så man blir bäst.

Har du själv någon erfarenhet av ADHD eller andra NPF-diagnoser?
– Har nog erfarenhet av de flesta diagnoser. Mest genom mitt jobb men även bland mina vänner.

Hur är din syn på och din uppfattning om ADHD? Tror du att den skiljer sig från övriga svenskars syn på diagnosen?
– Tror att jag har mycket mer och bättre koll än ”medel-Svensson”. Men framför allt har jag en syn på olikheter som skiljer sig avsevärt från gemene man. Normalt är för mig totalt ointressant.

Vi behöver superlativ för att synas och åstadkomma storslagna grejer, man blir bäst genom att vara störst, snabbast, minst, mest skruvad eller ha torrast humor. Inte genom att vara lagom.

Vad skulle du säga är det absolut bästa med ADHD?
– Drivet! Hittar en människa med ADHD rätt gör denna ett jobb som i normala fall hade krävt flera personer. Det gäller inte för alla men en del som jag har träffat har det ”där”. Om samhället hade tagit till vara på det hade vi kunnat spara stora summor pengar (minskade utgifter till vård, terapi, etc) och samtidigt tjäna pengar (produktiviteten skulle öka). I slutändan handlar allt om att se människor för vilka de är och i vilka sammanhang som de passar bäst i snarare än att ha en mall för vad som är ”rätt” där många inte passar in.

Slutligen, är det något du vill hälsa alla läsare?
– Börja prata om er diagnos! Synliggör den på Facebook, bloggen och vid middagsbordet. Det är bara så man kan öka förståelsen och förbättra situationen för nästa generations ”damp-ungar”.

Riot!

Läs mer