Att (över)leva med ADHD

En känsla av att ständigt göra och vara fel, misslyckad, värdelös. Att inte passa in. Att inte vara normal. Det var verkligheten för Georgios ”Jojje” Karpathakis Jaenson under hela uppväxten. Först som 25-åring fick han förklaringen; adhd. Fyra bokstäver som skulle visa sig bli startskottet på ett nytt kapitel i hans liv.

I den här föreläsningen delar Jojje med sig av erfarenheter och upplevelser som tar med publiken på en berg- och dalbana och inte lämnar någon oberörd. Han berättar öppet och ärligt om en havererad skolgång, utanförskap, substansmissbruk, polisanmälningar, en fängelsedom, flera självmordsförsök och familjens livsviktiga stöd. Men också hur livet tog en ny vändning när han äntligen fick rätt stöd och hjälp, i form av en fastställd adhd-diagnos.

Hur den brokiga resan till slut resulterade i en universitetsexamen, anställning som PR-konsult och som föreläsare, social entreprenör, grundare av Underbara ADHD, Sommarvärd i P1 2015 och som författare av boken tillika bästsäljaren Underbara ADHD – den svåra superkraften (Max Ström, 2017).

Därtill delar Jojje med sig av diverse beprövade metoder kring bemötande och förhållningssätt för alla som, på något sätt, lever nära någon med adhd – t ex anhöriga, lärare, vänner, arbetsgivare och kollegor. Och tipsar om en rad olika strategier som han själv dagligen använder för att försöka få vardagen att gå ihop.

Foto: Cereb

Jojje arbetar i dag på heltid med Underbara ADHD och brinner för att öka kunskapen samt minska fördomarna om adhd. Som en del i det arbetet föreläser han om de dagliga utmaningarna, svårigheterna men också – och inte minst – möjligheterna och det positiva som diagnosen kan föra med sig. Jojje är även initiativtagare till ADHD-lådan som har tagits fram av Underbara ADHD i samarbete med Samsung och innovationshuset Epicenter Stockholm.

Publikröster / referenser

Tack Georgios, för att du är en förebild och ett hopp för barn, ungdomar med NPF och deras föräldrar och anhöriga. Genom din föreläsning förmedlade du värdefull kunskap på ett sätt som går direkt in i ”hjärna och hjärta”. Jag är mycket glad att du föreläste i Anhörigstödets verksamhet och hoppas att fler får möjlighet att lyssna till dig, både personer med NPF, deras anhöriga och personalgrupper. Sanna Öhman, anhörigkonsulent i Täby kommun

Succé! Rekordstort deltagarantal. Jojje föreläste engagerat och berörande, samtidigt som han fick oss att skratta. Han borde föreläsa på skolor, för politiker, arbetsplatser m.fl. för att öka kunskap och förståelse och ingjuta hopp. Anette Kruse, Säter, Dalarnas nätverk för psykisk hälsa

Alla var mycket nöjda! Det finns vana för personalen att arbeta med barn och ungdomar med olika diagnoser. Mycket viktigt att få det ur en människas synvinkel som har diagnos och som bestämt sig för att leva med den på ett bra sätt. Jag kan varmt rekommendera Jojjes föreläsningar. Birgitta Olsson, Täby kommun

Jojje beskriver på ett tydligt, roligt och charmigt sätt vad det innebär att leva med ADHD. Tack vare Jojje så förstår jag mycket bättre vad det innebär att leva med ADHD. Sist men inte minst så tänkte jag på en annan sak; att lyssna på Jojje är som att se ett stort rockband innan de har slagit igenom. Tommy Nederman, HR-chef, Myrorna

En kväll som berörde på många sätt och vis. Jojje berättar med inlevelse och humor om sitt liv med många prövningar men som idag efter att han vid 25-års ålder fått sin ADHD diagnos har vänt detta till något positivt. Sluta aldrig med att brinna för det du gör Jojje, så många människor som behöver ta lärdom av din erfarenhet och dina strategier.
Lisa Östberg, Anhörigsamordnare, Hudiksvalls kommun

Ville bara skriva och tacka för föreläsningen igår, jag känner att jag fick fler verktyg i min låda! Jag jobbar som resurspedagog på ett gymnasium och har bland annat en elev med vissa likheter i hur du beskrev ditt tidigare liv. Det finns hopp, och nu har jag ännu lite mer att ge i form av strategier, tips och möjlighetstänk. Tusen tack!

Helt fantastisk föreläsare

Ger hopp till tonårsförälder till barn med ADHD

Intressant och mycket gripande föreläsning

Mycket viktigt att få det ur en människas synvinkel som har diagnos och som bestämt sig för att leva med den på ett bra sätt. Jag kan varmt rekommendera Jojjes föreläsningar.

Mycket bra föreläsning. Tar tag ända in i själen!

Öppna föreläsningar 2019:

  • 14 maj            Linköping
  • 21 maj            Stockholm – klicka här för mer info och biljetter!
    Plats och lokal: Epicenter Stockholm, Mäster Samuelsgatan 36, 111 57 Stockholm. Lokal: Technium

Notera att föreläsningen i Stockholm 21 maj börjar kl 18:00 och slutar 20:30.