Arbetsterapeuten: ordning & reda med kalender

Efter en strålande sommar, och förhoppningsvis även semester, är/ska många av oss nu tillbaka till vardagen igen. Skolorna har börjat, semestern är slut och vardagsrutinerna börjar sätta sig. Det är inte alltid det enklaste att få ihop och hitta en balans i allt som ska göras. Därför kan något så basalt som en kalender, av något slag, vara en utmärkt början till att få stenkoll på läget inför höstens alla uppgifter, projekt och utmaningar.

När personer frågar mig om tips på en bra kalender eller applikation börjar jag alltid svaret med en att ställa en eller flera motfrågor: vilka är dina behov, vad och hur vill du bli påmind, hur ska den se ut? En del vill ha färger, ljudpåminnelser, bilder med mera.

Kalendertips:

 • En vanlig papperskalender som ”bara” visar en dag i taget eller en som visar hela veckan? Det finns många kalendrar att välja på!
 • Använd kalendern i din smartphone! Eller ladda ner och använd någon av de många och väldigt bra kalender- och påminnelse-applikationerna som finns i dag. Har du laddat ner och testat olika applikationer men nu hittat den rätta? Ta bort överflödiga applikationer som inte används/fyller något syfte – då slipper du ödsla energi på att leta efter din favorit! Och glöm inte att ha allt på samma ställe så att det är enkelt att hitta.
 • Färglägg olika aktiviteter. Exempelvis skola/jobb i blått, fritid i orange, viktiga saker att ta tag i lila, vila/återhämtning i grönt och så vidare.
 • Använd gärna ljud och bilder kopplat till de olika aktiviteterna!
 • För dig som tycker smartphone- och papperskalender inte fungerar finns elektroniska kalendrar av olika slag vilka även går att få som hjälpmedel! Ta kontakt med och fråga din arbetsterapeut för ytterligare information.
 • Några apptips:
  www.colornote.com
  www.taphive.com/tick
  www.todoist.com


/Anna Lindskog, leg. arbetsterapeut.


Läs mer om och ställ dina frågor till Anna genom att klicka här!

Läs mer