Enligt studie är jag psykiskt sjuk

102606_Stock_Med_School_KS_046.cr2.previewStudien är gjord av respekterade Harvard Medical School & omfattar 60 000 personer världen över. Bild: everystockphoto.com


Personligen tycker jag
att det här är jätteintressant läsning, av många väldigt olika anledningar, och ska försöka följa utvecklingen noggrant. Men jä*lar vad jag ogillar benämningen sjukdom och hur de ska botas.

DN:s artikel ”Koppling funnen mellan psykiska sjukdomar” inleds med meningen ”Fem vitt skilda psykiska sjukdomar kan ha samma genetiska orsak” och jag ställer mig frågan varför man väljer just denna formulering? Vem har rätten att benämna mig och alla andra med en NPF-diagnos som psykiskt sjuk? Jag är inte mycket sjukare än de som genomfört studien och/ eller journalisten som skrivit artikeln.

Jag skulle snarare se mig själv som en mer komplett, kompetent, intelligent och närvarande och levande människa än samtliga huvudförfattare och forskare av den här studien.

Min diagnos är på intet sätt enkel att leva och långt ifrån enbart positiv, men det är och kommer aldrig att vara någon sjukdom i dess rätta benämning. Vem, varför och när har någon fått rätten att bestämma vad som är sjukt respektive friskt?

gudDet kanske finns en Gud ändå – eller bara många som gett sig själva epitetet. Bild: kp.nu

Jag är fullt medveten om att vi som lever med en NPF-diagnos avviker och inte tillhör samhällets instiftade och rådande ”norm” men jag tänker inte finna mig i att bli kallad psykiskt sjuk på grund av detta. Min värld och min diagnos är högst frisk och normal för mig som det är för ”friska och normala” människor att inte ha någon diagnos.

Tänk om ett gäng adhd-personer tillika forskare skulle göra en studie med NPF-hjärnor som utgångspunkt för det ”friska och normala” och sedan leta genetiska avvikelser på samtliga ”vanliga” människor. Ni kan väl tänka er hur många avvikelser och sjuka ni hade varit jämfört med oss NPF-personer då?

Vad är normalt, friskt och vem bestämmer vad/ varför och när någonting skall benämnas och ses som sjukt?

Jag trodde det normala är att vi alla är människor, vilket det uppenbarligen fortfarande råder väldigt skilda meningar om!

Läs mer