Frånta mig inte rätten till min diagnos

 SCIENTOLOGY-LA_012Bild: www.scientologynews.org

Känner ni igen rubriken ”ADHD finns inte”? Och låter förkortningen KMR bekant? I sin första krönika för Underbara ADHD ger Emil Nilsén en välriktad känga till Kommittén för mänskliga rättigheter och gör sig redo för strid, för rätten till sin ADHD-diagnos.

———

En artikel med rubriken ”ADHD finns inte” har delats flitigt på sociala medier den senaste månaden. Både originalartikeln som finns på www.kmr.nu och en kvällstidningsartikel har delats, gillats, rekommenderats och twittrats tusentals gånger. Första gången jag såg rubriken ryckte jag på axlarna åt den men sedan dök den upp på flera ställen, och hos vänner som jag normalt betraktar som ganska restriktiva och källgranskande.

Jag satte mig ner och läste originalartikeln och kunde snabbt konstatera att personen som skrivit det här har en helt annan uppfattning än vad jag har. Jag fick min diagnos sent i livet, ett par år efter att jag fyllt 30 och har aldrig tagit någon medicin för min ADHD. Diagnosen har gett mig större förståelse för mig själv och varför jag fungerar, eller inte fungerar, som jag gör.

Efter ett ha tagit mig igenom par veckor av intervjuer med närstående och den väldigt intensiva sista testdagen är det lätt att till en början skratta när artikelförfattaren påstår följande:

”En ADHD-test i form av en checklista med ett tjugotal olika beteenden kan ta några minuter, och vips har man en diagnos. Man behöver bara pricka i fem beteenden av tjugo så får man en ADHD-diagnos.”

Detta är ett rent faktafel och att publicera det tyder på brist på kunskap eller bakomliggande dolda motiv. Det tar inte lång tid att lista ut vilken av dessa två som är aktuellt i det här fallet. Kommittén för mänskliga rättigheter grundades av Scientiologikyrkan. Detta, enligt egen utsago, för att avslöja kränkningar av mänskliga rättigheter begångna av psykiatriker.

Jag är för all form av kritisk granskning. Jag försöker att dagligen granska mig själv så gott jag kan och jag fullkomligt älskar Viralgranskaren. Därmed välkomnar jag även granskning av ADHD. Det blir dock ganska snabbt parodiskt när man läser på lite om gänget bakom den här kommittén. Vi pratar alltså om gänget som hävdar att den onde Xenu fraktade miljontals rymdvarelser till den här planeten, och för att göra en lång historia kort; med hjälp av vätebomber, 3D-biografer och vulkaner gjorde att dessa rymdvarelser nu klamrar sig fast vid oss människor som något slags virus. Detta skulle ha hänt för ungefär 75 miljoner år sedan.

Jag välkomnar som sagt kritisk granskning och försöker hålla en sund nivå av skepticism. Jag är inte heller rädd för att stå för det jag tror på. Min diagnos har hjälpt mig att kunna ta ytterligare steg i min personliga utveckling och om Kommittén för mänskliga rättigheter, ledda av Xenus polare, ska försöka förneka mig rätten till min diagnos så får de göra sig redo för krig. Ladda vätebomberna, dra fart på vulkanerna och öppna upp 3D-biografen. För jag flyttar inte på mig frivilligt.

/Emil Nilsén
@Dalastark

Läs mer